Halloween party

Halloween firas den 31 oktober och är en av världens mest uppmärksammade högtidsdagar. Halloween är en relativt modern företeelse i Sverige om man jämför med USA och storbritannien och den vinner mer och mer popularitet för varje år. 

I början av 1990 talet började denna högtid få uppmärksamhet bland framförallt företag som i försäljningssyfte började marknadsföra den mera. Halloweenrelaterade saker har sedan dess ökat explosionsartat. 

Halloween firas ofta med att man klär ut sig i olika utklädnader som till exempel spökkostymer, häxor eller skräckfigurer men också söta älvor och sagofigurer är ett allternativ. Framförallt i USA så fokuseras inte utstyrseln på bara skräckingivande utklädningar. Utklädningen kan göras mer eller mindre avanserat och vissa tar detta väldigt seriöst och går all in med allt från klädseln, skor, peruker till sminkning, rekvisita och accessoarer. Framförallt är det barnen som klär ut sig här i Sverige för att sedan gå runt till grannar och fråga "Bus eller godis". Tanken är då att får man inte en godisbit så ska man hitta på något bus för grannen. 

Det blir också mer och mer populärt även här i Sverige att fira Halloween med en fest antingen privat i goda vänner och grannars lag eller på nattklubben eller hos studentkåren. Utklädd träffas man och äter halloweeninspirerad mat såsom svart pasta, pumpasoppa, häxfingrar med grön mos eller varför inte en läskig blodpannkaka och till efterrätt har fantasin nästan inga gränser och det finns massor fantastiska monsterinspirerande recept

Varje respektabel halloweenfest innehåller ett eller ett par halloweenlekar. Är det enbart vuxna med på festen så kan ett mordmysterium som gästerna kan delta i vara en rolig lek. Alla deltagare ska ha en roll och vill man kan man dela ut bakgrundsinformation och rollbeskrivning innan festen och be deltagarna klä sig efter sin roll. Det kommer garanterat att bli en succe med en kväll full av mord och intriger. Har man en fest med barn med på festen så är leken "Bu spöke" ett roligt inslag. Alla sätter sig i en ring och en person som är spökjagaren får en bindel för ögonen. Spökjägaren snyrras ett par varv och får sedan gå fram till någon i ringen och säger "Bu spöke" och personen framför svarar "Buuuu" och spökjägaren får då gissa vem rösten tillhör. Gissar den fel får han fortsätta runt i ringen tills hen har gissat rätt och då byter den plats med den personen.