Leksakstips de första åren

Barn utvecklas väldigt snabbt de första åren och kan dra nytta av att få leka med en rad olika leksaker. Lek är inte bara ett sätt för barn att underhålla sig, det är även ett sätt för dem att utforska världen och se hur den fungerar. Här tipsar vi om några passande leksaker man kan skaffa åt barn de första åren.

0-6 månader

Det första året är bäst att dela upp i två delar då barn under denna tid får mer och mer kontroll över sin kropp och specifikt sina händer. Första halvåret är bitleksaker alltid praktiska, och det är bäst att vara förberedd på att i stort sett allt kommer att användas som en bitleksak när riktigt små barn får tag på dem. Av denna anledning finns det många regler kring vad barnleksaker får innehålla.

6-12 månader

Andra halvåret när barn börjar kunna greppa och manipulera saker och ting bättre kan man börja köpa leksaker som träklossar. Dessa och liknande leksaker hjälper barn att öva koordinationen mellan hand och öga, men kan enligt studier även berätta om barns rumsuppfattningsförmåga.

1-2 år

När det gäller barn mellan ett och två år kan man börja tänka på mer pedagogiska och kreativa leksaker. Något som barn inte bara kan lära sig av utan även får experimentera och skapa något. Ett bra tips är att köpa lite fingerfärg och låta dem måla på. 

2-3 år

I tåvårsåldern börjar barn bli riktigt duktiga på att springa omkring och allmänt utforska världen till fots. Detta är ett väldigt bra tillfälle att köpa något som en trehjuling. De får då inte bara chansen att utforska utan även lära sig hur man koordinerar kroppen för att i framtiden kunna styra en cykel med bara två hjul.